covid-19: çfarë mund të bësh tani për të qëndruar i sigurt

covid-19: çfarë mund të bësh tani për të qëndruar i sigurt

përballë frikës gjithnjë e më të gjerë të një pandemie covid-19, cilat hapa betoni mund të ndërmarrë një person tani për të parandaluar infeksionin ? Lexoni udhëzuesin tonë praktik bazuar në burimet zyrtare.

Të gjitha të dhënat dhe statistikat bazohen në të dhënat në dispozicion të publikut në kohën e publikimit. Disa informacione mund të jenë të vjetra. Vizitoni qendrën tonë Coronavirus dhe ndiqni faqen tonë të azhurnimeve të drejtpërdrejta për informacionin më të fundit mbi pandeminë COVID-19.

Deri më tani, zyrtarët e shëndetit publik kanë raportuar dhjetëra mijëra raste të COVID-19, sëmundja e frymëmarrjes e shkaktuar nga Coronavirus i ri, SARS-COV-2.

Kjo situatë ka bërë që shumë njerëz në mbarë botën të ndjehen të shqetësuar për t’u infektuar, dhe mediat sociale dhe forume publike janë të shumta me pyetje se si ta mbajnë Covid-19 në gji.

Kjo veçori e veçantë është një udhëzues praktik që përshkruan mënyrat më të mira për të shmangur një infeksion të frymëmarrjes në shtëpi, në punë, në shkollë, dhe gjatë udhëtimit.

Rekomandimet që përshkruajmë bazohen në ato të burimeve zyrtare, përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH), Qendrat për Kontrollin dhe Mbrojtjen e Sëmundjeve (CDC), dhe Kryqin e Kuq Amerikan, si dhe tonë korrespondencë me një zëdhënës të OBSH -së. > Një person i sëmurë kollitet, për shembull) dhe kontakti i ngushtë, "i tha një zëdhënës i cili i tha sot News News.

Në dritën e këtij informacioni, tha zëdhënësi, OBSH rekomandon veprime parandaluese për të minimizuar ekspozimin ndaj pikave.

Gjatë aktiviteteve të përditshme, njerëzit mund të marrin masat e mëposhtme për të parandaluar infeksionin, në përputhje me udhëzimet e OBSH:

 • Pastroni duart rregullisht me një alkool të bazuar Sanitizer, ose lani ato me sapun dhe ujë. CDC gjithashtu e bën këtë rekomandim, duke këshilluar që sanitizuesi duhet të përmbajë "të paktën 60% alkool" dhe që njerëzit duhet të lajnë duart e tyre për të paktën 20 sekonda.
 • Sipërfaqet e pastra – të tilla si vendet e kuzhinës dhe tavolinat e punës – rregullisht me dezinfektues.
 • Shmangni zonat e mbushura me njerëz kur dalin jashtë, për njerëzit mbi 60 vjeç dhe njerëzit me ndonjë problem themelor shëndetësor.
 • Mundohuni të shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit që shfaqin simptoma të ngjashme me gripin, duke përfshirë kollitjen dhe teshtitjen.
 • Merrni informacion të saktë në lidhje me COVID-19. Disa burime të mira përfshijnë Organizatën Pan Amerikane të Shëndetit dhe Uebfaqet e OBSH -së.
 • Kryqi i Kuq Amerikan gjithashtu këshillon të mos prekni gojën, hundën ose sytë kur jashtë dhe rreth, përpara se të keni një shans për të larë duart.

  Gjithashtu, CDC rekomandon të merrni gripin për të parandaluar infeksione të tjera të frymëmarrjes sezonale.

  CDC rekomandon që njerëzit që nuk janë plotësisht të vaksinuar të veshin maska për fytyrën e rrobave në ambiente publike të brendshme. Nëse numrat e çështjeve janë të larta në zonë, mund të jetë më mirë të vishni një maskë jashtë, gjithashtu. Kjo do të ndihmojë në ngadalësimin e përhapjes së virusit nga njerëzit që nuk e dinë se e kanë kontraktuar atë, përfshirë ata që janë asimptomatikë. Shënim: criticalshtë kritike që maskat kirurgjikale dhe respiratorët N95 janë të rezervuar për punëtorët e kujdesit shëndetësor

  si të qëndrojnë të sigurt në punë dhe shkollë

  puna dhe mjediset shkollore mund të https://harmoniqhealth.com/al/diatea/ duken veçanërisht të frikshme në kontekstin e Një shpërthim, por disa masa të thjeshta mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksionit në zyrë ose klasë.

  Ato janë kryesisht të njëjta me ato të përshkruara më lart. Sipas rekomandimeve të OBSH -së, më poshtë janë hapat më të rëndësishëm parandalues:

 • Rregullisht pastrojnë sipërfaqet e punës dhe objektet në përdorim të vazhdueshëm, siç janë telefonat dhe tastierat e kompjuterit.
 • Lani rregullisht duart me sapun dhe ujë ose përdorni sanitizer.
 • Si të qëndroni të sigurt gjatë udhëtimit

  Për njerëzit që planifikojnë të udhëtojnë, të gjitha të njëjtat rekomandime themelore të higjenës zbatohen. OBSH këshillon:

  • Pastrimi i duarve në mënyrë të rregullt
  • Mbajtja e të paktën 1 metër distancës nga njerëzit që po kolliten ose teshting
  • Pas covid- 19 Këshillime të Udhëtimit specifik nga autoritetet lokale

  CDC ofron informacion të gjerë, të azhurnuar shpesh.

  Po sikur të keni simptoma të ngjashme me gripin?

  happensfarë ndodh nëse filloni të përjetoni simptoma të ngjashme me gripin, pavarësisht përpjekjeve tuaja më të mira për të qëndruar të shëndetshëm?

  Zëdhënësi i OBSH -së që iu përgjigj pyetjeve MNT ofroi këshillat e mëposhtme:

 • kollën ose teshti Duart.
 • Nëse ndiheni mirë, qëndroni në shtëpi dhe telefononi mjekun tuaj ose një profesionist të shëndetit lokal.
 • Nëse zhvilloni gulçim, telefononi mjekun tuaj dhe kërkoni menjëherë kujdesin.
 • Nëse jeni i sëmurë: Qëndroni në shtëpi, hani dhe flini veçmas nga të tjerët në shtëpi dhe përdorni vegla dhe takëm të ndryshëm.
 • Zëdhënësi i OBSH-së gjithashtu na dha disa këshilla të lidhura me udhëtimin për njerëzit që kanë simptoma të ngjashme me gripin dhe ose po mendojnë për udhëtime ose sapo janë kthyer nga një udhëtim.

  Ata shpjeguan se:

  • Kushdo që ka ethe ose kollë duhet të shmangë udhëtimin.
  • Kushdo që zhvillon simptoma gjatë një fluturimi duhet të informojë ekuipazhin menjëherë dhe, pasi të jetë në shtëpi, të kontaktojë një profesionist të shëndetit dhe t’u tregojë atyre për vendet e vizituara.

  për një periudhë të zgjatur? Si duhet të përgatiteni? Disa ekspertë të shëndetit publik kanë ofruar këshilla.

  "Nëse ju ose një mik ose anëtar i familjes merrni ndonjë ilaç pa recetë, sigurohuni që të keni një furnizim të mirë, p.sh., të paktën me vlerë 4 javë," thotë Prof. Peter Openshaw, nga Imperial College London, në Mbretërinë e Bashkuar.

  Sa i përket ushqimit dhe nevojave të tjera, "mos blini panik", këshillon ai, "por blini disa dispozita shtesë kur normalisht bëni pazar. Mos harroni për kafshët shtëpiake. "

  Burime shtesë të shëndetit publik

  Këtu janë disa burime të tjera zyrtare që mund t’ju ndihmojnë të qëndroni në shëndet të mirë:

  • Një kurs online në "kundërmasa jo -farmaceutike Në lidhje me covid-19 "nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve
  • Një udhëzues CDC në" Kur dhe Si të Lani duart "
  • Udhëzimet e CDC për parandalimin e përhapjes së përhapjes së COVID-19 në Komunitetet
  • Udhëzimet e CDC se çfarë të bëni nëse keni COVID-19
  • Rrjetin e Informacionit të OBSH-së për Epidemia
  • Kryqi i Kuq COVID-19 Hub informacioni

  Duke iu drejtuar lexuesve tanë, ata shtuan:

  "Gjeni se çfarë mund të bëni në komunitetin tuaj dhe diskutoni se si të qëndroni të sigurt me vendin tuaj të punës, shkollën ose vendin e adhurimit."

  Për azhurnime të drejtpërdrejta mbi zhvillimet më të fundit në lidhje me romanin Coronavirus dhe covid-19, klikoni

  • Shëndeti Publik
  • Gripi/Ftohtë/SARS
  • Sëmundjet infektive / bakteret / viruset